5 Redenen waarom ik met een Micro Four Thirds (MFT) systeem fotografeer

door | 16 dec 2016 | Fotografie | 2 reacties

Om te kunnen begrijpen wat het Micro Four Thirds (MFT) systeem is, begint de uitleg bij het “Four Thirds” (FT) systeem. In tegenstelling tot andere DSLR-systemen, die voortborduren op bestaande (oudere) kleinbeeldsystemen, is Four Thirds geheel opnieuw ontworpen en volledig digitaal. 

De Micro Four Thirds standaard is een uitbreiding op de Four Thirds standaard en is in het leven geroepen om iets te doen aan het gewicht en de afmeting van de Four Thirds standaard. Micro Four Thirds maakt gebruik van dezelfde sensor techniek als in de Four Thirds systemen. Verder kenmerkt het zich door gewichtsreductie, kleinere omvang, mogelijkheid tot fotograferen met liveview en film mogelijkheden.

Misverstand bij 4/3 systeem

Laat ik duidelijk zijn: 4/3 heeft betrekking op de grootte van de sensor. Deze sensor wordt vaak aangeduid als 4/3 (vier-derde) type of 4/3 type sensor. Deze uitdrukkingen beschrijven de type sensor en niet de exacte afmeting van de sensor (verwarrend heh?). De sensor is namelijk kleiner dan 4/3″. De sensor is 18 mm × 13.5 mm (22.5 mm diagonaal), met een lichtcel van 17.3 mm × 13.0 mm (21.6 mm diagonaal). Zie het plaatje hieronder.

Vroeger (rond 1950)  werd de afmeting van de sensor berekend aan de hand van de buitenste diameter van een “vidicon tube” welke gebruikt werden in televisies. Helaas wordt deze standaard nog steeds gehanteerd en daarom zie je in het plaatje hiernaast  4/3″(33,87mm) staan welke nergens voor wordt gebruikt. Vandaar dat men liever spreekt over een “4/3 type systeem”, of een “4/3 type sensor”.

Extra verwarrend is dat de beeldverhouding van de sensor wel 4:3 is. De oppervlakte van ca. 220 mm² is ongeveer 30% kleiner dan die van een APS-C sensor, welke gebruikt wordt in veel andere DSLR’s van andere fabrikanten. Toch is de sensor 9 keer groter dan die van vele compact camera’s.

De 5 redenen voor mij

Ik hoor je denken: “waarom zou je met een kleinere sensor zonder spiegel willen fotograferen als er zoveel mooier materiaal beschikbaar is”? Dit zijn mijn 5 redenen op volgorde van belangrijkheid:

  1. Relatief laag gewicht van de combinaties: doordat de sensor kleiner is en er geen prisma huis gebruikt wordt en ook geen spiegel, zijn de MFT camera’s en lenzen veel kleiner dan die van een APS-C of FF systeem. Hierdoor is het gewicht ook veel lager en dat scheelt me een hoop gesjouw met gear.
  2. Kleinere afmetingen: ook de geringe afstand van de lens mount tot de backplane zorgt voor kleinere lenzen (in diameter en lengte). Het verschil met APS-C en FF is vaak flink!
  3. Geen spiegel; direct beeld voor de fotograaf: doordat er geen spiegel gebruikt wordt, vangt de sensor meteen het beeld op wat door de lens komt. Je kijkt dus “door de sensor” en “door de lens”.
  4. Geen spiegel; de processor kan meteen het beeld processen: tweede voordeel van de afwezigheid van een spiegel is dat de processor het beeld wat op de sensor valt meteen kan analyseren. Je kunt hierbij denken aan focustechnieken als Depth From Defocus (DFD), en gezichtsherkenning.
  5. Groot aanbod van MFT lenzen (vooral Leica); het MFT systeem, wat door Panasonic en Olympus is ontwikkeld en op 5 augustus 2008 is gelanceerd, kenmerkt zich ook door het grote lenzen aanbod van de verschillende leveranciers en de onderlinge uitwisselbaarheid. Panasonic maakt in samenwerking met Leica hele mooie lenzen.

Leica Paansonic GX8

Mijn keuze

Mijn stelling: als fotograferen te lastig wordt, dan zul je het steeds minder vaak doen. Of andersom geredeneerd: hoe gemakkelijker je het jezelf maakt, hoe vaker je zult fotograferen.

Voor mij zijn de afmeting, het gewicht en toch de hoge kwaliteit van de sensoren en lenzen de doorslaggevende factoren geweest om in te stappen in het MFT systeem. En ik moet zeggen: dat is nog steeds naar volle tevredenheid.

Mijn favoriete combinaties (16 december 2016):

  • Panasonic GX8 + Panasonic Leica 12mm F/1.4
  • Panasonic GX8 + panasonic 12-35mm F/2.8
  • Olympus OM-D E-M1 + 12-40mm F/2.8 PRO

Hier vind je een goede site met uitleg over het MFT systeem en alle bijbehorende camera’s en lenzen. Of kijk even op mijn andere site of Faceboek groep.

Gerelateerde posts

2 Reacties

2 Reacties

  1. peter nadort

    Hallo Richard, leuk stukje weer, maar wat moet het een fantastisch feest voor jou worden als je met een APS-C sensor gaat werken. Alles bijna dubbel t.o.v. 4/3. Groet, Peter

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Peter, dank voor je bericht.
      Ik heb met vele andere camera’s gefotografeerd voor mijn andere initiatief Spiegelloos (www.spiegelloos.nl). Stuk voor stuk mooie camera’s, maar ik blijf voorlopig toch even bij het M43 systeem ? Waar fotografeer jij mee?

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Het is stil, maar het blog bestaat nog! - Richard Dijkstra - […] geleden heb ik de laatste post geplaatst genaamd “5 redenen waarom ik met een MFT systeem fotografeer” en sindsdien…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *