Serie: WordPress gebruiken voor je eigen site.

door | 21 jul 2014 | Wordpress | 0 Reacties

Dit is artikel [part not set] van 1 uit de serie Hoe je Wordpress kunt gebruiken voor je eigen site.
  • Serie: WordPress gebruiken voor je eigen site.

WordPress.com of wordpress.org, een eigen blog of een online blog? Het klinkt allemaal ingewikkeld. Welke variant kun je waarvoor gebruiken? En wat nou als ik eenvoudig een eigen blog op wil zetten, hoe doe ik dat dan? Dit waren allemaal vragen die ik ook zelf had voordat ik mijn eigen website online zette. Het eerste artikel uit de serie “WordPress gebruiken voor je eigen site” gaat in op een aantal algemene vragen en principes. Door de serie heen neem ik je mee in de opzet en uitbouw van mijn eigen site.

Wat is WordPress en waarom wil ik dat gebruiken?

Uiteraard moet je eerste weten wat WordPress nou precies is. Onderstaande beschrijving is overgenomen van de Nederlandse Wikipedia site:

wordpress.orgWordPress is vrije weblog-software, die onder de voorwaarden van de GNU General Public Licence (GPL) wordt gepubliceerd. WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund. Veel weblogs maken gebruik van WordPress.

WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Per WordPress-installatie is één weblog te beheren. Voor een meervoudige installatie is WordPress Multi User (WPMU) beschikbaar. WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS) waardoor de gebruiker op een relatief eenvoudige wijze de inhoud (content) kan wijzigen en/of aanvullen zonder dat daar technische kennis voor vereist is.

De verschillende varianten van WordPress

Voor WordPress zijn er 3 varianten beschikbaar: (1) WordPress.com en WordPress.org in (2) single site en (3) multi-site configuratie. Dit behoeft wat uitleg.

Welke waarvoor?

wordpress.comDe eerste variant is de meest bekende: WordPress.com. Dit is de freemium blogging service van de makers van WordPress: Automattic. Via de website kun je een account en een blog aanmaken en kun je meteen aan de slag met het schrijven van je eerste artikelen. De functionaliteit die je kunt gebruiken is wel beperkt. Na betaling kun je wel een aantal themes activeren (door Automattic aangedragen) en kun je ook gebruik maken van een eigen domeinnaam. Maar het grootste gemis is de mogelijkheid tot het zelfstandig installeren van plugins. Dit is nu juist de mooiste feature van WordPress: je kunt de installatie aanpassen door gebruik te maken van extra plugins. Via WordPress.com is dat dus niet mogelijk.

Deze beperking in het gebruik kent de software van WordPress.org (let op de extensie) niet. Om deze te kunnen gebruiken heb je een eigen hosting omgeving nodig, aangezien de software draait op een webserver met PHP en MySQL. Veel internet providers hebben hier al standaard installatiepakketten voor gemaakt en hiermee kun je een WordPress site binnen 10 minuten online zetten. Dan heb je wel alle vrijheid in het gebruik van de software met alle bijbehorende configuratie mogelijkheden.

De software van WordPress.org kun je ook op je eigen server installeren in een multi-site installatie. Dit houdt in dat je WordPress eenmalig installeert op je hosting omgeving en dat je dan verschillende blogs (bijvoorbeeld voor studenten) kunt configureren op de enkelvoudige installatie. Dit betekent wel dat je rekening moet houden met het feit dat je niet voor iedere specifieke site je eigen instellingen kan doorvoeren. Multi-site betekent ook voor de configuratie vaal multi-site.

Gebruik op Richarddijkstra.nl

Ik heb voor mijn eigen site gekozen voor een pakket installatie van yourhosting.nl. Deze provider geeft pakketten uit waarmee je met een paar klikken een eigen domeinnaam online hebt met een bijbehorende installatie van WordPress. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik volledige vrijheid wil hebben in het gebruik van thema’s en plugins op mijn site en omdat ik geen eigen hosting omgeving tot mijn beschikking heb.

In de volgende artikelen zal ik dieper ingaan op de verschillen van het CMS WordPress en bijvoorbeeld Joomla. Plugins en Thema’s komen ook nog uitvoering aan bod.

Ik ben benieuwd hoe anderen gekomen zijn tot het gebruik van WordPress. Waarom gebruik jij het?

Gerelateerde posts

Monarch: nieuwe social plugin voor WordPress

Monarch: nieuwe social plugin voor WordPress

Elegant Themes (ook de maker van het theme van deze site) heeft het al een tijd geleden aangekondigd: “we zijn bezig om een social sharing plugin te ontwikkelen”. Hij is sinds gisteren uit en ze noemen ‘m: “Monarch”. In deze blog een korte eerste indruk van deze krachtige plugin.

Lees meer
Nieuwe briljante plugin: Justified image grid

Nieuwe briljante plugin: Justified image grid

Sinds de oprichting van mijn website ben ik op zoek geweest naar een goede plugin om mijn foto’s te kunnen showen aan de wereld. Ik heb hier flink mee geëxperimenteerd en ben uiteindelijk bij Justified Image Grid blijven hangen. De beste plugin voor je foto’s in Wordpress.

Lees meer
Mooi thema voor WordPress: Divi 2

Mooi thema voor WordPress: Divi 2

Als je voor je Wordpress op zoek bent naar een mooi thema waar je alle kanten mee op kunt: zoek niet verder! ElegantThemes.com heeft een aantal weken geleden versie 2 van het populaire thema Divi uitgebracht. Waarom een thema gebruiken? Wordpress is voor een blog of...

Lees meer

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *