De bitcoin is de eerste toepassing op het Bitcoin netwerk (let op de hoofdletter!)

door | 18 jan 2018 | blockchain | 0 Reacties

En hoe verwarrend wil je het eigenlijk hebben? Als Bitcoin met een hoofdletter B geschreven wordt, dan gaat het om het bitcoin netwerk en dus de achterliggende technologie. Zonder hoofdletter betekent de bitcoin de munt die als toepassing op het Bitcoin netwerk draait. Snap je het nog? Ik zal het verder uitleggen.

Er zijn dus twee belangrijke ingrediënten: het netwerk (ook wel protocol genoemd) en de munt. Bij de introductie van de bitcoin(munt) heeft Satoshi Nakamoto ook meteen een eerste versie van het netwerk online gezet (lees hier). Het netwerk zijn de computers met daarop software die gezamenlijk de blockchain vormen. En daar bovenop draait dan weer de munt.

Nog even 2 handige definities om het verschil duidelijk te kunnen maken:

Blockchain is een gedistribueerde database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing.

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken. Bitcoins, afgekort BTC, kunnen worden opgeslagen op een personal computer in de vorm van het wallet bestand of worden beheerd door een derde partij, een portemonneedienst.

Netwerk versus toepassing

Naast het Bitcoin netwerk zijn er nog legio andere netwerken ontwikkeld. Je kunt denken aan Ethereum, Ripple en Hyperledger. Let op: dat zijn dus protocollen of netwerken en niet vanzelfsprekend ook coins. Er zijn natuurlijk weer veel meer van deze netwerken te vinden, maar om mijzelf een beetje te beschermen in deze grote, vage wereld zoek ik voorlopig even niet verder.

Ik zal hieronder kort toelichten wat het verschil is tussen de 3 belangrijkste netwerken.

Bitcoin netwerk

Zoals ik hierboven beschreef is het Bitcoin netwerk het eerste netwerk wat ontwikkeld is om coins op te kunnen draaien. Het stamt uit 2008 en is door Satoshi Nakamoto ontwikkeld en uitgegeven. velen zien dit moment als startpunt voor de ontwikkeling van blockchains. Bitcoin is een “public blockchain” en wordt alleen gebruikt om de munt “bitcoin” op te draaien.

Ethereum netwerk

Ethereum is een publieke, open source en blockchain georienteerd gedistribueerd protocol wat gebruikt kan worden voor zgn. “smart contracts”.

Dat is best een lastige zin als je ‘m zo terugleest en ik denk dan ook dat een klein beetje meer uitleg op z’n plaats is.

Je kunt Ethereum eigenlijk zien als een compleet platform dat gebaseerd is op blockchain technologie. Op dit platform kun je “smart contracts” die je in de eigen programmeertaal Solidity maakt. Naast deze smart contracts kun je ook gedistribueerde applicaties bouwen en op het platform draaien (ook wel DAPPS genoemd).

Een leuke aanvulling voor hierboven: Bitcoin is een voorbeeld van een decentrale app die gebruikers een peer-to-peer betaalmiddel geven.

Decentraal houdt in dat de applicaties draaien op het gedistribueerde platform (alle computers wereldwijd) en dat er niet een individu of instantie het alleenrecht heeft over deze applicaties.

Daarnaast zijn dit soort applicaties immuun voor corruptie en ongewenste aanpassingen en maakt het dan ook tot een zeer gewild platform voor startende technologie bedrijven.

Op dit Ethereum netwerk draait overigens de eigen munt, de Ether (ETH).

Ripple netwerk

Het ripple netwerk (ook wel RippleNet) is een vreemde eend in de bijt. In tegenstelling tot de meeste andere netwerken is Ripple een gecentraliseerd (private) blockchain. Het netwerk is in handen van Chris Larsen en Jed McCaleb en is gestationeerd in Florida. Het bedrijf Ripple heeft inmiddels meer dan 150 mensen in dienst en wil ook een vestiging openen in India (het hart van de wereldmarkt)

RippleNet en de coin Ripple (XRP) zijn samen in het leven geroepen om een een netwerk van betalingen te kunnen maken zonder tussenkomst van een bank of andere financiële instelling.

In de filosofie van Riple staat helder genoemd dat het de intentie is om geldtransacties zo snel en goedkoop mogelijk te laten plaatsvinden.  Het maakt daarbij volgens Ripple niet uit welke valuta betrokken zijn en of de transactie lokaal, internationaal of zelfs intercontinentaal plaatsvindt. Ripple wil de brug zijn tussen de verschillende valuta, landen en banken.

Ik voel een aantal blogposts aankomen over de verschillende netwerken

Er zijn zeer veel verschillende netwerken en nog veel meer verschillende valuta te vinden op het grote internet. Tijdens mijn rondgang op internet loop ik van de ene website naar de andere munt. Vaak loop ik dan ook aan het einde van de avond helemaal vast en heb ik geen overzicht meer.

Het schrijven van deze blogs helpt mij om een gestructureerde aanpak te kiezen in mijn zoektocht naar de blockchain techniek met al haar toepassingen.

Ik sluit niet uit dat er nog vele blog posts gaan komen met uitleg over de verschillende blockchain netwerken en de verschillende coins.

/totdevolgende

Foto van Tim Evans via Unsplash

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang automatisch mail als er een update is.

Je moet ergens beginnen: wat is nou die BLOCKCHAIN?

Je moet ergens beginnen: wat is nou die BLOCKCHAIN?

Ik begin mijn blockchain reis bij het begin. Een hele korte uitleg wat deze blockchain nu inhoudt. Ik durf nog niet eens na te denken wat je er allemaal mee kunt. Lees mijn blockchain reis in mijn blog.

Gerelateerde posts

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *