Chauvigny in 32bit HDR

door | 10 aug 2014 | Fotografie | 7 reacties

Chauvigny is een Frans stadje zo’n 20 kilometer vanaf Journet met het middeleeuwse dorp ‘Cité Médiéval’, dat hoog boven Chauvigny staat. Het heeft een prachtig uitzicht over het gehele gebied en de rivier de Vienne. Tijdens de vakantie heb ik hier 3 foto’s van gemaakt, om ze later thuis om te zetten naar een HDR foto.

Chauvigny

Chauvigny heeft twee interessante Romaanse kerken, geheel gerestaureerd in  moderne stijl. Er zijn nog overgebleven ruïnes van het kasteel van de bisschoppen van Poitiers, waar tijdens het seizoen roofvogelshows worden gegeven.

HDR

Wat was HDR ook alweer? Kijk even in op de project pagina om te begrijpen wat HDR is. De foto is opgemaakt uit drie belichtingen met elke 1 stop verschil. Daarna heb ik in Photoshop een 32bit merge gedaan, om de foto vervolgens te bewerken in Google Nik HDR Efex Pro2. Als laatste is er in Lightroom nog een klein beetje contrast toegevoegd.

2-macbooksBij dit soort foto’s ontstaat op allerlei sociale media meteen een discussie wat nu wel en wat niet kan met HDR. Sommigen vinden een foto al snel “over the top”, terwijl anderen niet meer anders willen. De meningen zijn hierover verdeeld…..maar waar het volgens mij om gaat is wat een foto bij je oproept. Bij mij was dat een “wow”, bij het toch al zo mooie uitzicht op het fotopunt aan de overkant van het dal.

 

Het dorp Chauvigny

Op- en aanmerkingen zijn uiteraard welkom. Wat vind jij van HDR foto’s in het algemeen en deze in het bijzonder?

 

Gerelateerde posts

7 Reacties

7 Reacties

  1. Sjirk Dijkstra

    Beeld met fraaie wolkenpartijen. Zelf geen ervaring met HDR maar kan mij bij het maken ervan wel iets voorstellen. Trek je verder niks van anderen aan. Jij vindt het mooi en daar gaat het om. Het beeld met de zwaar aangezette wolken doet mij denken aan de tentoonstelling “lucht’ die momenteel te zien is in de Hallen te Haarlem.
    Lucht is (en zal ook waarschijnlijk zo blijven) altijd inspirerend voor kunstenaars dus waarom niet in de fotografie. Ik kan mij nog herinneren dat we (vroeger) de luchten extra donker maakten met een geel of zelfs een oranjefilter.
    Dus gewoon lekker doorgaan hiermee en misschien een mooi boek maken met (Hollandse) wolkenluchten

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Het was inderdaad een mooie wolkenpartij die ik niet kon laten lopen. Ik heb zelf ook nog niet zoveel ervaring met HDRI (High Dynamic Range Imaging), daarom komt er binnenkort ook een project hierover op de website om te onderzoeken wat de techniek precies inhoudt en wat nu een juiste balans is in het bewerken van het materiaal. Houdt de website goed in de gaten!

      Antwoord
  2. Henk Vervloet

    Er zijn mensen die dit een onnatuurlijke foto vinden.Maar ik vind het prachtig lekker dat beetje dik aan gezet,het geeft een andere kijk op fotografie zo is het meer kunst.Ik zelf mag graag ook spelen met diverse mogelijkheden en ik ben maar een amateur.Je moet gewoon doen wat jij mooi en leuk vind.

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Dank je Henk. Ik ben zelf ook een groot voorstander om e.e.a. iets “dikker” aan te zetten. Ik ben een zoektocht gestart naar het werkveld “HDR fotografie” en ga op zoek naar de technieken en de juiste balans. Kijk anders ook eens op mijn HDR projectpagina.

      Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Henk, ik zag op Google+ dat je gereageerd had op de foto. Het gaat er inderdaad om wat je er zelf van wilt maken. Ik heb aan dit commentaar een foto toegevoegd (HDR) die minimaal bewerkt is. Het levert m.i. een “rustig” plaatje op. Waar kunnen we jouw materiaal bewonderen?

      Antwoord
  3. Rene

    Ik kan het alleen maar met Sjirk eens zijn: trek je verder niks van anderen aan. Die HDR foto’s zien er ‘gruwelijk’ goed uit. Het lijkt wel 3D of schrijf ik nou iets doms? Ik heb de neiging om in te zoomen, wat is de resolutie van zo’n plaatje?

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Rene, natuurlijk trek ik met niets aan van de publieke opinie 😉 Ik vind het wel mooi om te zien dat vele fotografen een mening hebben over de beelden die geproduceerd worden. Ik vind het erg interressant om te kijken hoe die opinie zich ontwikkelt: vroeger moest de werkelijkheid zoveel als mogelijk worden vastgelegd, terwijl het tegenwoordig meer en meer gaat om de emotie die een foto losmaakt. Ennuh…..het is geen 3D en inzoomen heeft geen zin. Op de website staat een lage resolutie foto; het orgineel is 4590×3062.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *