Crashplan backup: Schijfruimte beschikbaar stellen voor je foto’s

door | 22 sep 2014 | Fotografie | 3 reacties

In een eerder artikel heb ik geschreven over hoe belangrijk het is dat je een goede backup maakt van al je foto’s. Wie wil er nou zijn hele familie foto archief verliezen? Niemand toch? Waarom gaan we dan niet een backup maken over-en-weer met de Crashplan oplossing? Mijn foto’s veilig bij jou en jouw foto’s veilig bij mij. Dan staan ze in ieder geval veilig buiten de deur. Lees verder hoe je kunt instappen en hoe je het kunt gebruiken.

Hoe het werkt

Het begint natuurlijk met de software die de backup verzorgt. Crashplan van Code24 software uit Amerika is de oplossing die ik al lang gebruik voor een zorgeloze on- en offsite backup. Hieronder een korte opsomming van de voor- en nadelen van de software bij het gebruik voor de backup van je foto’s:

Voordelen
  • Gratis: De basis oplossing is gratis
  • Veilig: je backup is versleuteld en wordt gecomprimeerd verstuurd.
  • Eén software oplossing voor al je computers. Je kunt Crashplan gebruiken op je Mac, Windows, Linux en NAS oplossingen.
  • 3-2-1 regel: Je kunt gemakkelijk voldoen aan deze regel. Ieder bestand moet op minmaal drie locaties, 2 verschillende media en liefst 1 locatie buiten de deur staan.
Nadelen
  • Als je gewend bent om direct toegang te hebben tot de bestanden en de backup bestanden, dan is Crashplan even wennen voor je. Het is een backupsysteem waarin je in de index moet aangeven welke bestanden je evt. terug wilt zetten. Je hebt dus geen toegang tot een “verkenner-achtige” omgeving van waaruit je kunt slepen.

De Crashplan backup oplossing

De Crashplan backup oplossing is prima binnen het huis te gebruiken. Je kunt een lokale backup maken op je hard disk of bijvoorbeeld een externe USB hard disk. Automatisch een backup maken naar een andere computer in he netwerk is ook een oplossing. Maar het krachtige van Crashplan is dat je via internet een backup kunt maken naar de computer van een vriend! Deze backup wordt versleuteld (448bit) en gezipped verstuurt en opgeslagen in het Crashplan systeem van die vriend. Het is een soort “distributed backup”, maar dan op locaties die je zelf uitzoekt.

Hieronder een kleine Youtube video met wat uitleg van de software:

Mijn voorbeeld

Crashplan screenshotIk gebruik Adobe Lightroom voor het beheer van al mijn foto’s. Ik heb nu ongeveer 50GB op mijn laptop staan in de map d:\fotos. Deze map wordt automatisch meegenomen in de backup van mijn laptop en heb als locatie opgegeven dat hij naar de NAS van mijn broer in Den Haag moet en de externe USB schijf van een vriend die hij aan zijn computer heeft hangen in Amsterdam. Om aan de 3-2-1 regel te kunnen voldoen maakt hij ook een backup naar mijn eigen NAS op zolder.

Wat heb je hiervoor nodig?

  1. Een vriend met schijfruimte;
  2. Crashplan software;
  3. Een stabiele internetverbinding met het liefst zo groot mogelijke upload snelheid;
  4. Vrije ruimte op de computer of NAS waar Crashplan op draait (om backups te ontvangen)
  5. Enig commitment van de persoon waar je je kostbare foto’s wilt stallen. Je moet er wel op kunnen bouwen dat je een veilige plek hebt.

Wie doet er mee?

Automatisch een offsite backup maken is dus helemaal niet zo moeilijk. Je hebt alleen een vriend met ruimte nodig 😉 Om een backup naar elkaar te kunnen maken heb je een activatiecode nodig die de software genereert. Als je deze code invoert “aan de andere kant”, dan start automatisch de backup.

Waarom helpen we elkaar dan niet met onze kostbare foto’s?

Wie heeft er vrije ruimte beschikbaar voor mij en wil over en weer deze ruimte beschikbaar stellen? Laat dan even een reactie achter hieronder. Of als je met een vriend wilt gaan uitwisselen is dit je kans dit artikel met elkaar te delen en de backup buiten de deur te regelen. Naar buiten met die foto’s!!

Gerelateerde posts

3 Reacties

3 Reacties

  1. Wouter den Haan

    Ik heb ongeveer 100GB aan data die ik graag ergens zou stallen via Crashplan. Kan nog groeien naar 150GB de komende jaren. Natuurlijk kun je bij mij een vergelijkbare hoeveelheid kwijt.

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Hey Wouter, dat kan natuurlijk altijd geregeld worden. Stuur mij even een PB op de sociale kanalen die je kunt vinden op de “over” pagina. Dan kunnen we even e.e.a. afspreken.

      Antwoord
      • Wouter den Haan

        PB gestuurd via Facebook

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *