De aftocht van de DSLR en de opkomst van de systeemcamera?

door | 3 mei 2015 | Fotografie | 4 reacties

Dit is artikel [part not set] van 2 uit de serie DSLR vs. Systeemcamera

Ik fotografeer zelf met een systeemcamera en dus zonder spiegel. Ik heb daar bewust voor gekozen, maar vraag me al langer af of er een trend is die zich ontwikkelt. Ik heb het vermoeden dat er steeds minder DSLR’s worden verkocht en steeds meer systeemcamera’s. Ik ben op zoek gegaan en geef in dit artikel de cijfermatige onderbouwing van de trend.

Alleen Japanse modellen

Ik moet meteen eerlijk zijn door aan te geven dat de gegevens die gebruikt zijn in dit artikel alleen Japanse modellen betreft. De data is afkomstig van de CIPA (Camera & Imaging Products Association). De merken Leica en Samsung vallen hier bijvoorbeeld niet onder. Desondanks denk ik dat het een representatief overzicht is om op z’n minst een beeld te scheppen. Kijk hier maar wat de members zijn die onder de CIPA vallen

Mijn onderzoek naar de trend

Op de website van de CIPA wordt iedere maand een overzicht gepubliceerd met daarin een aantal kenmerken opgenomen zoals onder andere:

  • Totaal aantal geproduceerde camera’s
  • Totaal aantal geproduceerde compact camera’s
  • Totaal aantal geproduceerde SLR’s
  • Totaal aantal geproduceerde Systeemcamera’s

Er wordt zelfs inzicht verschaft in de aantallen die naar Amerika, Europa, Azie, Japan en andere gebieden worden verscheept. Alle gegevens heb ik in een excel sheet gestopt en heb er vervolgens een aantal grafieken bij gemaakt. Hierin zijn een aantal zeer opvallende zaken te noemen. (Klik op de grafieken voor een groter exemplaar).

[justified_image_grid ids=3829,3834,3836]

De totale Japanse productie

Productie aantallen: Hier valt meteen op dat de laatste 2 jaren het totaal aantal geproduceerde camera’s drastisch is afgenomen. In 2012 werden er nog ca. 10.000.000 camera’s gefabriceerd tegen zo’n 4.000.000 in 2014. Dat is nog maar 40% !

Wat meteen opvalt is dat er aan het einde van een jaar de productie flink opgeschroefd wordt. Ik heb het vermoeden dat dit te maken heeft met de grotere verkoopaantallen i.v.m. de feestdagen.

Balans in de productie

% van de productie: wat misschien nog wel interressanter is, dat de balans tussen de compactcamera’s, DSLR en systeemcamera’s flink aan het veranderen is. Begin 2012 bestond ruim 82% van de productie uit compactcamera’s en maar 3% uit systeemcamera’s. De DSLR nam ruim 14,5% in van het geheel. Aan het einde van 2014 was de balans wel anders: nog maar 66% was voor de compactcamera’s, ruim 25% voor de DSLR en 8% voor de systeemcamera.

Zowel de DSLR als de systeemcamera snoepen dus van het aandeel van de compactcamera.

De eerste maanden van 2015

[justified_image_grid ids=3836 row_height=200 wrap_text=yes custom_width=400 width_mode=fixed]

Productie aantallen 2014 en 2015: De trend in de productiecijfers van afgelopen 2 jaren, was er vooral een van afname. De vakanties en feestdagen zijn natuurlijk altijd een uitzondering en dan zie je ook momentaan de productiecijfers stijgen. Voor het eerst in 2 jaar zien we in de eerste maanden van 2015 weer een lichte stijging in de productie. Vooral de mirrorless camera laat een snellere stijging zien dan de SLR en de compactcamera pakt de stijgende lijn ook weer op. Doordat deze compactcamera’s steeds betere lenzen en sensoren krijgen, blijven ze onverminderd populair. Vooral de grotere sensoren en de lichtsterke objectieven zorgen ervoor dat je niet meer met een grote DSLR of een iets minder grote systeemcamera hoeft te sjouwen. Wat denk je bijvoorbeeld van de Panasonic LX7?

Benieuwd naar de verdere ontwikkeling

Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen de komende maanden. Vooral de nieuwe modellen van Sony, Panasonic en Olympus gaan vast zorgen voor een verdere stijging. Ik blijf me afvragen waarom men denkt dat een DSLR betere beelden oplevert. Lees hier mijn bedenkingen hierover.

Schrijf je in op de website, dan krijg je vanzelf iedere maand een korte update in je mailbox over de cijfers.

Navigeer binnen de serie

Gerelateerde posts

4 Reacties

4 Reacties

  1. Berend

    Vorige week gehoord van een verkoper in een Tilburgse fotozaak: “u gaat toch niet meer investeren in zo’n achterhaald systeem als een spiegelreflexcamera”

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Nou Berend, die verkoper is dan wel erg ongenuanceerd bezig 😉 “Achterhaald” is denk ik niet het juiste woord, maar hij was blijkbaar een groot voorstander van andere systemen…..

      Antwoord
      • Richard Morsman

        Dom als verkoper dat te zeggen, maar wel eerlijk. Hij heeft wel gelijk. Investeren in een systeem dat geen toekomst meer heeft is niet slim. Ik ben zelf overgestapt van de nikon D800 naar een systeemcamera, en dan praat ik niet over MFT. Ik kan je een heleboel redenen aangeven waarom ik na 1,5 jaar de D800 (goede camera) nog niet één keer gemist heb. Ik heb de overstap trouwens niet gemaakt om een kleinere camera te hebben, maar omdat de systeemcamera minstens zo goed is, en daarbij veel meer plezier geeft in het fotograferen. Mijn camera heeft een elektronische zoeker die meer (in het donker) registreert dan een dslr, maar daarbij kan ik óók nog eens overschakelen naar een optische zoeker. – Er moet nog een boel dslr-spul verkocht worden voordat Nikon en Canon zich er op werpen. Nikon gaat dat slim aanpakken door Samsung over te nemen, en op die manier toch al een aandeel kan opbouwen zonder direct de eigen glazen in te gooien.

        Antwoord
  2. bietenbrug

    Ik vind het wel een interessant gebeuren, de systeemcamera, maar dat het achterhaald is,…. geloof ik niet. De profs die ik ken, werken nog allemaal met de DSLR . Waarom zouden zij dat doen? Als je een nieuwe camera moet kopen en het ook nog kunt aftrekken van de belasting………. vul maar in.. De grote fotomerken komen nog steeds met nieuwe modellen.Nu is Pentax een kleinere speler op de markt maar heeft onlangs een FF op de markt gezet.
    Wie weet heb ik over 1 of 2 jaar ook wel een systeemcamera? Dat sluit ik niet uit.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *