Deel 3: MFT camera’s momenteel op de markt

door | 16 okt 2014 | Fotografie | 13 reacties

Dit is artikel [part not set] van 6 uit de serie Micro Four Thirds (MFT): wat is het precies?

Voor het Micro Four Thirds systeem zijn er verschillende camera’s op de markt. Verschillende fabrikanten hebben meerdere modellen beschikbaar en breiden de productlijn nog steeds verder uit. In dit artikel een overzicht van de beschikbare modellen.

Vier fabrikanten

Er zijn vier fabrikanen die MFT camera’s maken: Panasonic, Olympus, Kodak en Blackmagic. Ik kan dit keer kort zijn in het schrijven van een artikel, omdat op andere sites mooie overzichten voorhanden zijn van alle camera’s. Hieronder zijn de links opgenomen:

  • 4200.p5236be7db96f3Op de Amerikaanse wikipedia site is een mooi overzicht te vinden van alle camera’s die zijn uitgebracht in de loop van de tijd.
  • Op four-thirds.org kun je op allerlei pagina’s de verschillende merken terugzien die momenteel nog verkrijgbaar zijn. Panasonic en Olympus zijn hier opgenomen.
  • Kokdak heeft de PIXpro S-1 aangekondigd. Eigenlijk is deze camera uitgebracht door JK Imaging Ltd onder licentie van kodak.
  • Blackmagic kent sinds kort de Pocketcinema camera, maar eigenlijk is dit een dedicated filmcamera.

Vlaggeschip van Olympus en Panasonic

Zowel Olympus als Panasonic hebben een vlaggeschip. Voor Olympus is dat de Olympus OM-D EM-1. Specificaties zijn te vinden op de website van Olympus.olympus-omd-em1-slang

Panasonic heeft korte geleden de Panasonic GH4 uitgebracht. Echt nieuwe feature in dit model is de mogelijkheid om in 4K resolutie te filmen.

maxresdefault

 

Dit zijn alle beschikbare modellen die momenteel op de markt zijn. Ik schiet zelf mijn plaatjes met de afgebeelde GX7 bovenin het artikel. Mocht ik camera’s missen; laat het me dan weten. En ik zou graag in contact komen met collega fotografen die gebruik maken van een MFT camera. Laat een bericht achter!

Navigeer binnen de serie

Gerelateerde posts

13 Reacties

13 Reacties

  1. Jan nieuwstad

    Goedendag,
    Ik fotografeer veel met MFT. Ben begonnen met een Olympus pen P1 Nu heb ik ook een omd m5. Objectief olympus 14-150 mm. Ook een Panasonic 20 mm 1.7. Dat objectief gebruik ik het meest. Olympus vind ik een goede camera alleen de service van Olympus heb ik heel slechte ervaring mee. Bij geconstateerde problemen gewoon geen reactie. Ik gebruik ook wel een Nikon (nu een d5300) maar niet zo vaak.

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Hey Jan. dank voor je reactie.
      Ik ben al heel lang aan het twijfelen of ik die 20mm 1.7 nodig heb in de tas. Ik heb nl. al een 25mm die ik, sinds de komst van mijn 12-35, niet veel meer gebruik. Voordeel is wel dat hij enorm plat is en zo mee kan in een etui. Hoe is de kwaliteit? Zijn er ergens foto’s te bewonderen van je?

      Antwoord
  2. ki tali

    Hallo Richard Dijkstra, ik ontdekte net je website / blog. Heel leuk dat er iemand is die iets wil opzetten voor het mft systeem. Ik las het met graagte.
    We zijn overgestapt op het mft systeem omdat we een lichte kleine systeem camera wilden. De panasonic G3 (had alle basis functies, maar was trager dan ik dacht). We gebruikten er de olympus 4/3 lenzen op en probeerden onze oude de analoge nikon lenzen uit maar uiteindelijk fotograferen we uitsluitend met een prime
    Als opvolger voor de G3 overwogen we panasonic GX7 of de M5 > het werd uiteindelijk de M10.
    Ik heb de M10 nog maar net en ben er laaiend enthousiast over!
    Ik werk uitsluitend met de prime (panasonic leica 25mmf1.4 – eerste editie) > een fantastische lens!. Deelvergrotingen zijn prima scherp (geen behoefte aan een tele en evenmin aan de flitser) en fotoshoppen is amper nodig, verder heeft de leica heeft iets wat elk ander merklens (hoe goed ook) mist en dat is de brillance. Van geluidjes op de olympus camera hebben we totaal geen last!!
    Deze lens werkt met de M10 even goed en even stil als op de G3. Ja natuurlijk de M10 is een totaal andere camera . over de resultaten op deze camera hebben we geen klagen
    Eerlijk gezegd ben ik blij dat ik de Gx7 niet gekocht heb. (het soort stabilisatie systeem was de reden van ons twijfelen).
    Ons eerste fotoalbum met foto’s gemaakt met de M10 (en panasonic-leica lens)hopen we een dezer dagen binnen te krijgen, dan hopen we ook de link naar het web te ontvangen.

    Ik hoop dat deze gegevens je wat kunnen helpen bij de opbouw van je blog.
    groet
    kitali

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Kitali, dank voor je bericht! Ik heb al heel veel goede signalen gehoord van de Olympus camera’s en geloof graag dat hij in combinatie met de Leica lens hele mooie plaatjes oplevert.
      Veel plezier met je foto album, want uiteindelijk gaat het toch om het eindresultaat 😉

      Antwoord
  3. Rob Van Empel

    Beste Richard, mijn vrouw heeft een beperking waardoor zij geen zware camera kan hanteren en meenemen. Totaal niet in lijn hiermee is haar hobby, natuurfotografie in de breedste zin van het woord, dus van groot wild tot vliegende zeearenden en van muizen tot insecten. Dat vraagt dus veel flexibiliteit, snelle AF, hoge burst rate en door de vaak mindere lichtomstandigheden niet te gevoelig voor ruis. Het mooist zou dus een spiegelreflex zijn met een goed samengestelde set lenzen, maar dat gaat hem niet worden vrees ik. Nu heeft zij de afgelopen 2 jaar met de Panasonic Lumix FZ1000 gewerkt, een geweldige camera die veel van de zaken die ik eerder noemde combineert, maar toch ook zijn beperkingen heeft als het gaat om scherpte en ruisprestaties. Nu ben ik mij aan het oriënteren op de MFT body’s omdat dit mij het hoogst haalbare lijkt. In de eerste instantie keken we naar de Panasonic GH4R omdat deze een body met een prettige grip heeft, gelijkend aan de FZ1000 en de DSLR modellen. Die hele kleine platte body’s vind ze niet prettig om mee te werken. Qua lenzen zou het dan een set worden van 12-35 2.8, 35-100 2.8 en de 100-400 van Leica. Eventueel aangevuld met een goede macro lens. Omdat de GH4R een cropfactor van 2.0 heeft zou de 100-400 ruim voldoende moeten zijn voor het telewerk. Is natuurlijk veel zwaarder en voor haar lastig uit de hand, maar dat is inherent aan de grotere sensor en daarom een bewuste keuze. Nu zie ik dat er voor de MFT vatting ook diverse body’s zijn met een 1.6 cropfactor en dat maakt dat ik mij afvraag of dit niet verstandiger zou zijn i.v.m. de grotere sensor. Het zoombereik op de 100-400 zou dan nog steeds op 600mm uitkomen, wat nog steeds 200 meer is als met de huidige FZ1000, maar in de sensor gaat ze dan met sprongen vooruit dacht ik. De FZ1000 heeft een 1 inch sensor wat neerkomt op een crop van 2.7. Zijn mijn hersenspinsels een beetje logisch of zie ik nog zaken over het hoofd? Mocht het logischer zijn om voor de 1.6 crop te gaan, welke MFT body zou je dan aanraden om weer een DSLR grip te hebben en prestaties qua snelheid en AF die voor haar doel geschikt zijn. Ik hoop dat jij, of een van de andere lezers ons kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor weer een hoop fotografie plezier voor José.

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Nou Rob, dat is een helder verhaal en leuk ook om voor José “op pad” te gaan en een mooie combi uit te zoeken.

      In je verhaal geef je een flink aantal aanknopingspunten: stevige grip, meerdere PRO lenzen, veel mm’s, zo laag mogelijk gewicht. Dat zijn elementen die ervoor zorgen dat je keuze in ieder geval beperkt wordt (voordeel!). Jouw punt over de cropfactor van 1,6 klopt m.i. niet. Alleen APS-C systeemcamera’s hebben een crop van 1,6 en MFT sensoren altijd 2. Voordeel van het MFT systeem is de beperkte omvang van de body en lenzen door de kleinere sensor. Vooral een APS-C lens is een stuk groter dan een MFT lens.

      Deze aanknopingspunten wetende zou ik mijn zoektocht beperken tot de GH4/GH5, GX8 en zeker de nieuwe Olympus E-M1II. Perfecte body, nieuw, super snel en zeer mooie lenzen voor te krijgen. Kijk anders even op mijn andere website (www.spiegelloos.nl) of kom eens langs in de speciale MFT faceboek groep. https://www.facebook.com/groups/m43fotografienl/

      Succes met je zoektocht……en laat even weten wat de keuze is geworden. Ik ben benieuwd!

      Antwoord
      • Rob Van Empel

        Hoi Richard, dank voor je reactie. Dat van die 1.6 crop kwam ik ook al achter, was in de war met de systeemcamera’s waarbij de 1.6 en zelfs de full frame voorkomen. Als het gaat om de keuze tussen GX8 en GH4 vind ik het wel lastig te beoordelen. De GX8 heeft meer megapixels, maar ik weet niet of dit echt een voordeel is gezien de kleinere ruimte per pixel op de sensor, beiden hebben dezelfde sensormaat toch? Ik heb altijd begrepen dat er dan eerder ruis zal optreden omdat de pixels dichter op elkaar liggen. Wel zie ik bij de GX8 een aanmerkelijk grotere RAW buffer terwijl die van de GH4 binnen 2 seconden vol zit in continue mode. José schiet regelmatig in continue en alleen maar in RAW. Gaat dit wel lukken met de GH4? Geen idee hoe ik dat moet interpreteren? De burst mode van de GH4 is sneller, maar als hij dit niet kan wegschrijven heb je nog niets toch? Verder is de grip wel heel belangrijk voor haar en daarbij wint de GH4 het weer dik. Wat vind jij als je het puur op deze 2 modellen betrekt? De Olympus E-M1 II weet ik nog helemaal niets van, dus ga ik eerst maar eens iets over lezen. Heb jij al een idee welke van de nieuwe modellen de beste keuze zou zijn, de GH5 of de E-M1 II?

        Antwoord
      • Rob Van Empel

        Hoi Richard, je had gevraagd om het even te laten weten als de keuze was gemaakt. Ik heb een pre-order geplaatst voor de OM-D E-M1 II met de nieuwe 12-100 F4. Ben blij dat ik al een kerstboom heb want daar moet ie onder, maar na het afrekenen kan ik geen boom meer kopen voorlopig. Toch lijkt het de beste keuze als ik kijk naar de specs. Mijn vrouw wil zo dicht mogelijk tegen de DSLR resultaten aan kruipen als mogelijk en daar lijkt dit mij de set voor. Als extra geschenk heb ik ook een Panasonic 100-400mm voor het telewerk en een M.Zuiko 60mm 2.8 voor het macro werk besteld bij de kerstman. Ik ben erg benieuwd naar haar ervaring hiermee straks.

        Antwoord
        • Jos Schetters

          Goede keuze. Ik ben Olympusfan al sinds de Olympus pen F uit de jaren 60.
          De meest geweldige telelens voor mft is toch de Olympus 300mm met beeldstabilisatie.

          Antwoord
          • Rob Van Empel

            Tja, die 300mm staat bovenaan de lijst. Vorig jaar werd de Panasonic/Leica 100-400mm aangeraden, maar die vind ik niet super achteraf bezien. Die 300, met converter kost flink meer, maar lijkt wel de betere keuze idd. De 100-400mm moet dan maar in de verkoop.

          • Richard Dijkstra

            En zo komt er iedere keer weer nieuw spul op de markt wat ons hartje sneller doet laten kloppen. Waar kunnen we jullie werk bewonderen Rob & Jos?

          • Rob Van Empel

            Hoi Richard, José fotografeert met de 2 Olympus body’s en publiceert eigenlijk nooit foto’s op het net. Ze leert steeds beter omgaan met de camera’s en dat zie ik terug in de resultaten. Ik zet wel foto’s op Facebook onder mijn eigen naam, maar dat zijn DSLR foto’s van mijn Canon camera’s.

          • Richard Dijkstra

            OK Rob. Veel plezier met fotograferen samen!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *