Deel 1: Micro Four Thirds (MFT), wat is dat precies?

door | 10 okt 2014 | Fotografie | 4 reacties

Dit is artikel [part not set] van 6 uit de serie Micro Four Thirds (MFT): wat is het precies?

Vanaf het moment dat ik in 2012 begonnen ben met fotograferen, ben ik ingestapt in de MFT lijn van Panasonic. Maar wat is Micro Four Thirds nou precies? Ik merk dat niet veel fotografen het systeem kennen, dus hierbij een kleine uitleg in deel 1 van de serie.

“Micro Four Thirds (MFT)” en “Four Thirds (FT)”

Om te kunnen begrijpen wat het Micro Four Thirds (MFT) systeem is, begint de uitleg bij het “Four Thirds” (FT) systeem. Dit FT systeem is door Olympus en Kodak speciaal voor digitale spiegelreflexcamera’s (DSLR’s) ontwikkeld in 2002. De standaard definieert onder andere de diagonaallengte van de beeldsensor, de objectiefbajonet, de omvang van de beeldcirkel en de interface tussen objectief en camerabody (bron: Four Thirds Standard).

In tegenstelling tot andere DSLR-systemen, die voortborduren op bestaande (oudere) kleinbeeldsystemen, is Four Thirds geheel opnieuw ontworpen en volledig digitaal. De objectieven/lenzen zijn toegesneden op het gebruik van beeldsensors. De gegevensuitwisseling tussen objectief en camera is volledig elektronisch; zo zijn er bijvoorbeeld geen mechanische koppelingen voor diafragma of scherpstelling.

De Micro Four Thirds standaard is een uitbreiding op de Four Thirds standaard en is in het leven geroepen om iets te doen aan het gewicht en de afmeting van de Four Thirds standaard. Micro Four Thirds maakt gebruik van dezelfde sensor techniek als in de Four Thirds systemen. Verder kenmerkt het zich door gewichtsreductie, kleinere omvang, mogelijkheid tot fotograferen met liveview en film mogelijkheden.

Misverstand bij 4/3 systeem

DSLR_Adv_FT_08Laten we duidelijk zijn: 4/3 heeft betrekking op de grootte van de sensor. Deze sensor wordt vaak aangeduid als 4/3 (vier-derde) type of 4/3 type sensor. Deze uitdrukkingen beschrijven de type sensor en niet de exacte afmeting van de sensor (verwarrend heh?). De sensor is namelijk kleiner dan 4/3″.

De sensor is  18 mm × 13.5 mm (22.5 mm diagonaal), met een lichtcel van 17.3 mm × 13.0 mm (21.6 mm diagonaal). Zie het plaatje hiernaast.

Vroeger (rond 1950)  werd de afmeting van de sensor berekend aan de hand van de buitenste diameter van een “vidicon tube” welke gebruikt werden in televisies. Helaas wordt deze standaard nog steeds gehanteerd en daarom zie je in het plaatje hiernaast  4/3″ (33,87mm) ziet staan welke nergens voor wordt gebruikt. Vandaar dat men liever spreekt over een “4/3 type systeem”, of een “4/3 type sensor”.

Extra verwarrend is dat de beeldverhouding van de sensor wel 4:3 is. De oppervlakte van ca. 220 mm² is ongeveer 30% kleiner dan die van een APS-C sensor, welke gebruikt wordt in veel andere DSLR’s van andere fabrikanten. Toch is de sensor 9 keer groter dan die van vele compact camera’s.

Ontwikkeling van het MFT systeem

550px-Sensor_sizes_overlaid_inside_-_updated.svgMicro Four Thirds is ontwikkeld met een aantal doelstellingen. De Four Thirds specificaties zijn uitgebreid door het gewicht re reduceren, terwijl geen consensus gedaan werd aan beeldkwaliteit door het gebruik van de 4/3 type sensor.

  1. Gebruik van Liveview en het elimineren van een spiegel box;
  2. Reduceren van de “Flange Back”: dit is de afstand vanaf de rand van de bajonetring tot aan de beeld sensor.
  3. Lens diameter reduceren zonder concessies te doen aan de sterkte van de lens;
  4. Uitbreiding van de contactpunten om informatie overdracht van lens naar camera te versnellen
  5. Er moet gebruik gemaakt kunnen worden van bestaande FT lenzen (met gebruik van een extra ring)
  6. Toevoeging van mogelijkheid om te kunnen filmen door het kunnen aanpassen van het beeldformaat van 4:3 naar bijvoorbeeld 16:9

Het is een lastige standaard, die ook lastig uit te leggen is. Vaak wordt het systeem gezien als een systeem met een te kleine sensor en dat dat dan geen “hoge resolutie” werk op kan leveren. In het volgende artikel zal ik de voor- en nadelen van dit 4/3 systeem beschrijven en zul je zien dat een kleinere sensor, naast de afmeting en gewicht, ook andere voordelen heeft.

Navigeer binnen de serie

Gerelateerde posts

4 Reacties

4 Reacties

  1. A. Baay

    Beste Richard en lezers,

    Ik ben heel erg leek op dit gebied en daarom heeft het artikel over MFT objectieven/ camera’s mij ook enorm geholpen. Iets wat mij onduidelijk blijft is hetvolgende:

    Ik ben op zoek naar een lens waarbij ik verder kan zoomen dan mijn huidige 14-42 lens, als beginnend gebruiker van een systeemcamera en student zijnde is marktplaats natuurlijk het ‘wahalla’ voor mij.

    Echter, kom ik veel objectieven tegen waarvan ik niet weet of deze met een adapter goed functioneren op mijn camera. Zo had ik bijvoorbeeld een Four Thirds olympus zuiko 40-150 mm lens, geen Micro dus. En is deze bruikbaar met een Adapter. Maar, zijn er dan verschillen op te merken tussen de MFT Zuiko en de FT Zuiko met adapter?

    Met vriendelijke groet,

    Anita

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Hoi Anita, dank voor je bericht.

      De keuzes voor een lens(systeem) zijn erg persoonlijk en hangen sterk af van het gebruik. Ik wil je op voorhand wel adviseren om een MFT lens te zoeken voor een MFT systeem. Ze zijn er immers voor gemaakt. Ik doe even de aanname dat je een MFT camera hebt en daarbij zijn zeer veel lenzen te vinden. Hier zie je een mooi overzicht: http://www.four-thirds.org/en/microft/lens_chart.html

      De 14-150 lens noemen ze een walkaround lens, omdat je daarmee in allerlei situaties prima mee uit de weg kunt. Waarom niet een 14-150 MFT lens zoeken via MP? Als ik lees dat je graag wat extra zoombereik wilt hebben, dan is dat volgens mij een prima optie.

      Veel succes met je zoektocht! Ik ben benieuwd welke lens het uiteindelijk gaat worden en zou het leuk vinden als je een bericht achterlaat als je een keuze hebt gemaakt.

      Antwoord
  2. Gerhard

    ik heb een Lumix g serie. Mijn vraag is welke camera’s ik deze lensen kan blijven gebruiken is buiten Lumix

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Hoi Gerhard, dank voor je bericht. Ik vind het lastig om je vraag te begrijpen. Wil je weten welke nieuwe camera’s geschikt zijn om je huidige lenzen bij te kunnen gebruiken? Zo ja: welke lenzen heb je nu dan?

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *