Deel 3: Microbloggen: Tumblr en Twitter, wat moet ik ermee?

door | 20 jul 2014 | Sociale media | 3 reacties

Dit is artikel [part not set] van 4 uit de serie Sociale media: wat moet ik ermee?

Conclusie: Wil je ECHT bloggen, maak dan gebruik van een WordPress site. Wil je MEDIUM bloggen, kijk dan even naar Tumblr. Wil je KLEIN en snel bloggen: gebruik Twitter.

Zonder dat je het doorhebt ben je bijna dagelijks aan het microbloggen. Vooral Twitter is hiervoor het geschikte medium en inmiddels gebruikt de meerderheid van de internetgebruikers dit microblog platform. Wat kan je ermee? Hoe is het ontstaan? Welk platform moet je kiezen? Dit zijn vragen die in dit item behandeld worden.

Wat is microbloggen nu eigenlijk?

Microblogging is een vorm van internetdienst die gebruikers in staat stelt korte tekst- of multimediafragmenten op het internet te publiceren. Zoals de naam al aangeeft lijkt microblogging op bloggen (het bijhouden van een weblog), alleen zijn in het geval van microbloggingdiensten de fragmenten veel kleiner. Veelal gaat het om een enkele foto (met titel of onderschrift), of om een klein tekstbericht van niet meer dan enkele regels. Twee sites

Twitter en haar ontstaan

Twitter profielTwitter is opgericht in maart 2006 door Obvious Corp, een bedrijf uit San Francisco. Twitter is begonnen als een onderzoeksproject binnen Odeo, een site van webbedrijf Obvious van Noah Glass en Jack Dorsey, en kwam voor het eerst beschikbaar in juli 2006. Het Twitter-projectteam won de South by Southwest Web Award van 2007 in de categorie “blog”. Als dank gaf het team de volgende speech: “We’d like to thank you in 140 characters or less. And we just did!” (“Wij zouden jullie willen bedanken in 140 tekens of minder. En dat hebben we nu gedaan!”). In mei 2007 werd Odeo van de hand gedaan, ten voordele van Twitter. Zie hier nog een interessant artikel over het gebruik van Twitter in 2013.

Tumblr

Tumblr paginaEen ander microblogging platform is Tumblr. Tumblr is een Microblogging-systeem en sociaalnetwerksite opgericht door David Karp en eigendom van Yahoo!. De website stelt gebruikers in staat om tekst, stilstaande en bewegende beelden, citaten, links en geluidsopnamen in een „tumblrlog“ openbaar te maken. Gebruikers kunnen blogs van andere gebruikers volgen. Een groot deel van de functies van de website is toegankelijk vanaf het “dashboard”, waar de inhoud en berichten van de gevolgde blogs gebundeld verschijnen. (Bron: Wikipedia)

Het gebruik van Twitter en Tumblr

Wat is het verschil tussen deze twee en wanneer gebruik je wat? Dit zijn voor mij de lastige vragen, waar ik nog geen antwoord op heb. Sowieso hangt het gebruik van sociale media sterk af van waar je vrienden te vinden zijn. Zowel bij Tumblr als bij Twitter kun je de site laten zoeken in je contactpersonen om te kijken of er al vrienden op het netwerk aanwezig zijn. Bij mij blijkt dat Tumblr helemaal niet zo populair is. Daar waar je bij Twitter maar 140 karketers kwijt kunt, kun je op Tumblr veel meer content in 1 keer kwijt. Je kunt ook foto’s, video’s en quotes posten, waardoor je iets meer vrijheid hebt in de content. Gebruik je WordPress als blogging platform (zoals ik doe met mijn site), dan ben je helemaal vrij om korte of lange artikelen met of zonder beeldmateriaal te posten.

Bij mij staat nog steeds de vraag open in deze serie: wanneer gebruik ik nu wat? Er zijn per categorie zoveel netwerken te vinden, met ieder zijn voor- en nadelen. Ik heb het onderscheid nog niet kunnen vinden. De hoeveelheid vrienden en gebruikers op een netwerk lijkt in eerste instantie een criterium te zijn. Wat heeft het namelijk voor zin om op Tumblr allerlei content te plaatsen als je doelgroep zich daar niet bevindt? Ik ben nog op zoek naar antwoorden…….wie kan me helpen? Check ondertussen mijn twitter account op @riesdijk en mijn Tumblr op Riesdijk.

Navigeer binnen de serie

Gerelateerde posts

Nieuwe website voor spiegelloos.nl: magazine style

Nieuwe website voor spiegelloos.nl: magazine style

Enkele weken geleden heb ik in een post al aangekondigd dat ik met een nieuw initiatief bezig was. Ik schrijf hands-on reviews van systeemcamera’s en de bijbehorende lenzen en doe dit samen met Foka Superstore uit Rotterdam. De website Spiegelloos.nl heb ik gisteren in een nieuw jasje gestoken en zal in deze post kort uitleggen wat er achter de site zit.

Lees meer

3 Reacties

3 Reacties

    • Richard Dijkstra

      Leuk blog heb je Frank. Voor mij is het alweer even geleden dat ik mijzelf de vraag heb gesteld “wat brengt het me nu?”. Ik stel het antwoord nog even uit… 🙂

      Antwoord
  1. bietenbrug

    Dank je wel! Heb er net nog wat herstelwerkzaamheden gedaan. 🙂 Er waren wat foto’s verdwenen . Nu is het weer in orde. Straks nog een keer checken .

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *