2015-05 UPDATE: DSLR vs. systeemcamera: geen schokkende trendverandering.

door | 4 jul 2015 | Fotografie | 6 reacties

Dit is artikel [part not set] van 2 uit de serie DSLR vs. Systeemcamera

Ik heb al eerder een artikel geschreven over de opkomst van de systeemcamera. Ik ben namelijk nieuwsgierig of de opkomst van dit type camera ook onderbouwd kan worden met (niet wetenschappelijke) cijfers. Je ziet ze immers steeds vaker in het straatbeeld verschijnen….of lijkt dat maar zo? In dit artikel een korte update van de getallen.

Als je het vorige artikel nog niet gelezen hebt, dan is dit je kans.

De trend verandert niet of nauwelijks

De cijfers zijn bijgewerkt tot en met de maand mei van 2015 en kun je hieronder in de grafieken zien. Klik op de grafiek voor een groter exemplaar.

De nieuwe getallen laten eigenlijk niet veel bijzonders zien ten opzichte van de vorige analyse in maart 2015.

[justified_image_grid ids=4117,4118,4119 overlay_icon=on]

productie

Het valt op dat de productieaantallen in de maand april enorm gestegen zijn ten opzichte van de maand ervoor. Maar in de maand mei is dat weer afgenomen. In de grafiek valt wel te zien dat de productie een grillig verloop kent en blijkbaar afhankelijk is van factoren die een flinke impact hebben op de maand productie.

DSLR vs. Systeem vs. Compact

De balans tussen deze drie verschillende typen camera’s is in onderstaande grafiek opgenomen. Bijna 2 jaar geleden bestond de productie voornamelijk uit DSLR en compact systemen, terwijl je de gele band de het laatste jaar flink ziet groeien. De DSLR en Systeemcamera winnen terrein ten opzicht van de compactcamera en dat zal voorlopig nog wel een trend zijn die zich doorzet.

Ik ben benieuwd wat de balans tussen DSLR en Systeem doet de komende maanden. Ik houd het goed in de gaten en zal in deze serie een update posten.

percentage productie

Navigeer binnen de serie

Gerelateerde posts

6 Reacties

6 Reacties

  1. Sjirk Dijkstra

    Ja, een systeemcamera of een ‘dikke’ DSLR.
    Ooit begonnen met een analoge reflex camera (Exacta) en door de tijd meerdere malen gewisseld van merk en uitrusting Uiteindelijk ‘blijven hangen’ bij Nikon (laatste was DS90 met 16-85 mm 18-200mm en 70-300mm) Een combi waarmee veel facetten van de fotografie bestreken konden worden. Maar bemerkte wel dat de lol van het fotograferen, door het toegenomen gewicht, behoorlijk afnam.
    Van een neef mocht ik een keer met een systeemcamera werken (aardige vent!) met daarop een juweeltje van een objectief en dat was het moment dat ik ‘om’ was.
    Na de nodige info ben ik uiteindelijk ‘gestrand’ bij de Fuji X-T 1 met 1.4/35 mm
    Het was een bewuste keuze om geen zoomobjectief aan te schaffen daar ik wilde gaan voor de hoogst mogelijk kwaliteit (zie Kennrocwell.com voor review van deze 35 mm). Wel moet ik bekennen dat het even wennen was om niet meer te kunnen ‘zoomen’.
    Ik ben er achter gekomen dat de lol van het fotograferen maar deels wordt bepaald door de foto-uitrusting. Het plezier zit voor mij in het observeren van je omgeving (waar je ook bent) en dat op een mooie en artistieke wijze op beeld vast te leggen. En ik heb inmiddels bemerkt dat dit uitstekend kan met een minimale en vooral lichte uitrusting.
    Mijn fotografisch plezier is alleen maar toegenomen.
    En zijn er onderwerpen die ik niet kan maken met mijn uitrusting, dus die laat ik gewoon lekker liggen. Er blijven voldoende mooie dingen over om vast te leggen.
    Wellicht heb ik hiermee ook andere op het spoor gebracht om eens na te denken over ‘light-fotografie

    P.S.
    Zie voor wat resultaten http://www.sjirkdijkstra.nl

    Sjirk Dijkstra

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Wat een slimme vent die neef! En goed om te lezen dat de nieuwe camera weer een boost heeft gegeven in het plezier om te fotograferen. Ik ben het met je eens dat het materiaal niet alles bepalend is, maar dat vooral “de kijk” bepaalt welke plaatjes geproduceerd worden. Maar het probleem voor mij is nu juist: “hoe leer je kijken”? Iets waar ik me de komende tijd in ga verdiepen…
      Mooie foto’s verschijnen er trouwens op http://www.sjirkdijkstra.nl !

      Antwoord
  2. tom_beek

    De statistieken op Flickr — bijvoorbeeld https://www.flickr.com/cameras — laten zien dat de smartphone een flink deel van de markt hebben ingenomen. Weet niet of je dat belangrijk vindt om in je beeld mee te nemen? Als we het toch over trends hebben 🙂

    Antwoord
    • Richard Dijkstra

      Dank voor je bericht Tom. Toen ik dit in 2015 schreef ging het mij voornamelijk om de systeemcamera’s. Maar wat jij beschrijft is natuurlijk de grootste boosdoener van het feit dat de DSLR’s en compacts terrein aan het verliezen zijn. En? Waar schiet jij zelf mee?

      Antwoord
      • tom_beek

        Ik schiet alles door elkaar: spiegelreflex, systeemcamera en smartphone. Mooie website Richard, leuk om te volgen!

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *